header duurzaam

Een groendak, waar moet je rekening mee houden?

Bij de aanleg van een extensief of intensief groendak adviseren wij om rekening te houden met de constructieve en bouwfysische eisen.

Kan een groendak op elk type dak?

De Sedum vegetatiematten van Greenmakers zijn in principe op alle vlakke, schuine en hellende

daken tot 25° toe te passen. Als het dak voorzien is van goede waterafvoer, voorzien van een wortelwerende dakbedekking, op een stevige constructie, dan is dat geen probleem. Bij het aanbrengen van een groendak bekijk dan altijd de verwachte levensduur van de aanwezige dakconstructie.

Geschikte daken:

  1. Dakconstructie voorzien van wortelwerende dakbedekking (EPDM of Bituminieus)
  2. Daken met voldoende constructieve sterkte
  3. Daken tot 45° helling (bij > 25° dienen aanvullende voorzieningen getroffen te worden)

Wat weegt een groendak?

Wat een Sedumdak weegt, hangt af van de hoeveelheid vocht die het heeft opgenomen evenals de dikte van de totale groendakopbouw. Een Sedumdak weegt ongeveer 13 tot 15 kilogram per vierkante meter, per centimeter laagdikte (substraat en beplanting). Een laag van 5 centimeter substraat en beplanting weegt dus ongeveer 75 kilo. Houdt bij het opstellen van de constructie berekening rekening met het hoogste gewicht. Ga uit van een volledig verzadigd groendak.

Naast constructieve eisen is een goede afvoer/afwatering essentieel bij de aanleg van een groendak. Goede afwatering voorkomt dat op het dak langdurig water blijft staan, waardoor het groendak te nat blijft en verrotting van de wortels optreedt.

Meer informatie over de constructieve en bouwfysische eisen voor een (groen)dak? Greenmakers brengt u graag in contact met de experts/ partners binnen haar netwerk.

Denk aan de veiligheid bij werkzaamheden op hoogte, zowel bij aanleg als ook bij onderhoudswerkzaamheden. Onafhankelijk advies voor veilig werken op hoogte? Stichting Veilig Dak Nederland: www.svdn.nl

wemaketheworldgreener